- Een derde van de glastuinbouwbedrijven in Nederland kampt vanwege de hoge energieprijzen met financiële problemen.
- Volgens brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland valt voor 8 procent van de bedrijven dit jaar het doek als er niks gebeurt.
- De Nederlandsche Bank vindt het daarom begrijpelijk dat Glastuinbouw Nederland om extra steun van de overheid vraagt.
- Lees ook: Kabinet tuigt steunregeling op voor MKB-bedrijven met hoog energieverbruik: 4 op de 5 bakkers zijn daarmee geholpen
Een derde van de glastuinbouwbedrijven in Nederland kampt met financiële problemen en voor 8 procent van de glastuinders valt dit jaar waarschijnlijk definitief het doek. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland, die pleit voor extra steun van de overheid.
Voor het verwarmen van kassen is veel energie nodig waardoor de kosten in de glastuinbouw fors zijn opgelopen. Dit jaar dreigen de energiekosten van glastuinbouwbedrijven tien keer zo hoog te worden, aldus de branche. Al die kosten zouden ondernemers niet zomaar kunnen doorberekenen aan de consument.
Glastuinbouw Nederland geeft aan dat er veel op het spel staat. Ruim driekwart van de telers zou door de situatie inmiddels de teelt hebben moeten vertragen of uitstellen. Dat leidt tot minder Nederlands aanbod aan groente, fruit, bloemen en planten. In het schap zouden consumenten daardoor te maken krijgen met duurdere en van elders geïmporteerde producten.
Vergroening in gevaar
De energiecrisis dreigt zo ook de vergroening tegen te gaan, aldus de organisatie. Bekend is dat tuinbouwbedrijven een grote rol spelen in de ontwikkeling van bijvoorbeeld warmtenetten, waardoor de sector voor de economie als geheel belangrijk is voor het afstappen van de afhankelijkheid van aardgas.
"Juist vanwege de spil die de tuinbouw vormt in de nationale energietransitie, is steun voor deze keten op korte termijn noodzakelijk", zal de branche deze week betogen in de Tweede Kamer. Tuinders noemen de tot nu toe geboden tegemoetkoming in de energiekosten een "druppel op de gloeiende plaat".
Glastuinbouw Nederland roept de overheid op om op korte termijn de noodzakelijke financiële steun te bieden voor energie-intensieve agrarische bedrijven om te overleven. Ook zou de overgang naar duurzame energie extra moeten worden gestimuleerd. Nederland telt volgens de branche ruim 3000 glastuinbouwbedrijven. Samen zijn ze goed voor een kassenoppervlak dat gelijk is aan circa 17.000 voetbalvelden.
Begrip bij DNB
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) zal voor de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat verschijnen. "Op macroniveau lijken de gevolgen van de gestegen energiekosten voor het bedrijfsleven te overzien", laat de centrale bank alvast weten. "Desondanks zijn er sectoren en bedrijven waarvoor dit niet geldt. De roep om steun is daarom begrijpelijk."
Maar DNB vindt langdurige en brede steun voor bedrijven onverstandig. Daardoor zou de inflatie namelijk verder kunnen oplopen. Tijdelijke en gerichte steun voor in de kern gezonde bedrijven die nu problemen hebben, zou wel moeten kunnen.